15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ  2022|
ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ
7-14 Σεπτεμβρίου 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού του ΕΟΤ, της Γ.Γ Αιγαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ
Συνδιοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, ΔΟΠΑΡ, Περιφέρεια Νοτίου  Αιγαίου  

Πρόγραμμα  

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί για 15η συνεχή χρονιά  στο  ιστορικό μνημείο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 7 & 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

“DON GIOVANNI” Wolfgang A. Mozart (Οπερα σε 2 παραστάσεις) ΔΙΕΘΝΉΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η όπερα  “Don Giovanni” του Μότσαρτ, θα πραγματοποιηθεί σε  συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό  Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy της Νέας Υόρκης   σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού διακεκριμένου σκηνοθέτη   Stefanos Koroneos , καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του  Teatro Grattacielo, με  ορχήστρα, σκηνικά, κοστούμια και λυρικούς τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, βραβευμένους στους αντίστοιχους ρόλους.

Ο “Ντον Τζοβάνι” είναι μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Μότσαρτ, ο οποίος την είχε κατατάξει στα έργα του ως όπερα buffa, δηλαδή κωμική όπερα  η οποία όμως έχει και τραγικά στοιχεία.  Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζιοβάνι και τις περιπέτειες του, που τον οδηγούν στην κόλαση. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1787 συγκλόνισε το κοινό και τον κόσμο της τέχνης , επηρεάζοντας βαθειά τις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές αντιλήψεις της εποχής αλλά και των εποχών που θα ακολουθούσαν.

Σκηνοθεσία: Stefanos Koroneos

Σκηνικά -Κοστούμια: Τάσος Πρωτοψάλτου

Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου

Ορχήστρα: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Δ/νση ορχήστρας: Αλκης Μπαλτάς 

ΓΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ (Γκαλά Όπερας) 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  *Αρχαίο Ωδείο Ρόδου

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζεται κάθε χρόνο ένα γκαλά αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της όπερας, καθώς η ημερομηνία θανάτου της (16/9) είναι κοντά στην περίοδο του φεστιβάλ. Το φετινό αφιέρωμα  στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας για την 45η επέτειο από το θάνατό της θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy NY,  με διεθνείς  λυρικούς τραγουδιστές  από  πέντε   χώρες,  στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου* (Δίπλα στο Αρχαίο Στάδιο )

“SAPPHO” ΣΑΠΦΩ (Μουσικο-θεατρική παραγωγή)  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Wendy Beckett, γνωστή θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης από την Αυστραλία, έργα της οποίας έχουν ανέβει με μεγάλη επιτυχία σε Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ, Τόκιο, Εδιμβούργο , Παρίσι κ.α έχει ασχοληθεί  ιδιαίτερα στα έργα της με τη ζωή και το έργο σπουδαίων γυναικών της παγκόσμιας ιστορίας, μερικά από τα οποία έχει σκηνοθετήσει και η ίδια. 

Το μουσικό-θεατρικό έργο (ποιητικό δράμα) SAPPHO -Σαπφώ, τοποθετείται στη Λέσβο (620-570 π.Χ) και διηγείται τη ζωή και το έργο της Σαπφούς , της σημαντικότερης λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας, της οποίας η ζωή έγινε για τρεις χιλιετίες θέμα μεγάλων αντιπαραθέσεων. Περίπου εννέα τόμοι από την ποίησή της διαβάστηκαν και συζητήθηκαν στην αρχαιότητα και μερικά αποσπάσματα διασώθηκαν έως σήμερα.

Το έργο παρουσιάζεται με την πρόζα, τον χορό, την μουσική και το τραγούδι (χορωδιακά) της ποιήτριας, με σκηνικά, κοστούμια και μεταφρασμένα κείμενα που θα αποδοθούν στα ελληνικά (με υπέρτιτλους στα αγγλικά) από γνωστούς, ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές και  θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα, σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου.

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Wendy Beckett

Μετάφραση στα ελληνικά : Daphne Economou

Προτότυπη μουσική:  Mehdi Bourayou

Σκηνικά :Halcyon Pratt

Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Κώστα Ασμάνης 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ 

Όπως είναι γνωστό το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην όπερα και την κλασική μουσική, όμως έχει καθιερωθεί να αφιερώνει κάθε χρόνο μια συναυλία, με την οποία συνήθως κλείνει το φεστιβάλ, σε έλληνες και ξένους δημιουργούς που έχουν διακριθεί. 

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 35 χρόνια σπουδαίας μουσικής πορείας του διακεκριμένου έλληνα συνθέτη και πιανίστα Στέφανου Κορκολή, Μια μοναδική συναυλία με τον συνθέτη στο πιάνο να ερμηνεύει  τα δικά του αγαπημένα  τραγούδια και διεθνείς επιτυχίες μαζί με την ορχήστρα του και τη σπουδαία ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt